Search your feelings, Eragon. You know it to be true.

Általános

Vajon a gonosz sárkány milyen színű?

Kritika: Elsőszülött

Nagyon könnyen megúszhatnám ezt a cikket. Annyit kellene mondanom: olvassuk el a múlt heti Eragon-kritikát, szorozzunk meg mindent kettővel, további szép estét. De mivel ehhez nincs arcom, lássuk, mit tartogat Frodo SkyPotter kalandjainak második kötete.

A sztori két részre van osztva: Eragon baktat , ez unalmas, kuzinja, Roran pedig feltakarítja azt a hatalmas káoszt, amit Eragon maga után hagyott a szülőfalujában – ez meglepő módon kifejezetten érdekes.

Hm, várjunk csak, spoilerszagot érzek, az érzékeny orrúak meneküljenek.

Nézzük Eragon utazását: semmi nem történik, semmi nem történik, semmi nem történik, Eragont kiképzik, semmi nem történik, semmi nem történik, csata. Plusz egy csavar: a helyi Darth Vader-karakterről (akit még az első kötet előtt Obi-Wan megölt) a könyv végén kiderül, hogy… ő Eragon apja. Istenem, bár viccelnék.

A másik sztori az, amit érdemes volt megírni: Roran egyszerű molnárinasból válik harcossá, majd a falu de facto vezetőjévé, előbb a falu védelmét megszervezve, majd – mikor látja, nincs más kiút – az egész falut átvezetve a kontinens déli részére, ahol a Birodalom nem érheti el őket. Az ő kalandja az, ami valódi nehézségekbe ütközik, ahol nagy az esélye annak, hogy nem jár sikerrel, ahol annak, hogy valaki megölte az ellenfeleit, súlya van. Kisebb a tét, és ezért tudunk aggódni a szereplőkért. Piros pont.

De komolyan, Eragon apja a Császár jobbkeze. Üssetek már meg, mert még mindig nem hiszem el.

Akármennyire kiakaszt, hogy fősztoriban nem nagyon lehet ennél lejjebb süllyedni (Ó, dehogynem, majd ránézünk a harmadik kötetre…), ezt tartom a legerősebb résznek eddig. Tényleg mindent meg kell szorozni kettővel: a jót is. Eragon nem létező története helyett az egész könyvet azzal tölti, hogy a háttérvilágról tudjon meg újabb és újabb részleteket, ami már az előző kötetben is korrekt dolog volt, a mellékszálak (Roran, és az eddig nem említett ellenállás belpolitikája) pedig saját jogon érdekesek.

Olvassuk el. Jobb, mint az első, tényleg. Annak ellenére, hogy az „én vagyok az apád” pillanat miatt Paolini megérdemelné, hogy…

hmm...

…és még a tevék is örülnének.

Reklámok

Search your feelings, Eragon. You know it to be true.” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Vé :)

    Így a cikk után annyira egyértelmű a lopás, de olvasva annyira eredetiek a részletek, hogy fel se tűnt. Várom a folytatást /a kritikáét is, meg a könyvét is, ami november 9. jelenik meg {angolul} Inharitance címmel/.

    Spoiler!
    A harmadik kötet szétzúzza a Darth Vader figurát, és lüke apja Obi-Wan lesz…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s