Vársz egy vonatra

Általános

Ajánló : Eredet

Persze, hogy nem tökéletes. De tudjátok mit? Elfogult vagyok. Nem érdekel.

Szabályos katarzisélményem volt. Amikor véget ért a film, percekig megszólalni sem tudtam. Zsibbadt végtagok, állkapocs a padlón. A környezet zsivaja tompa zörej. És nem én voltam az egyetlen a teremben. A záróképre unisono hördült fel a közönség, azután pedig – mennyire örültem, hogy ilyet itthon is látni – taps. Nem is kicsi, szabályos vastapsot kapott a vászon.

Kié az érdem? A teljes stábé. Zene, rendezés, színészek, forgatókönyv, az ötlet, mind elsőrangúak. És a film kéri, akarja, követeli, hogy újra és újra megnézzék. Lefogadom, minden alkalommal új és új részletek fognak feltűnni, amiken akár az egész film értelmezése múlhat.

Persze megértem, ha másra nem tett ekkora hatást. Volt jelenet, ahol nálam is rezgett a léc. És Isten ments, nehogy elbambulj akár egy pillanatig is, mert még a szájtátós akciójelenetekben is lehetnek kulcsinformációk. Lenyűgözöttet és értetlent elválaszthat egy rosszkor szippantott korty a kólából. Nem felhasználóbarát a dolog, na.

Illetve dehogynem. Hiszen a látványvilág elsöprő. És végre valahára, a különleges effektusoknak funkciójuk van. Nem csak ara szolgálnak, hogy elvakítsák a közönséget, és eltereljék a figyelmet arról, hogy valójában mekkora baromság az amit néz. Ha valami, hát épp az ellenkezője: sokkal könnybben befogadhatóvá teszik a filmet akkor is, ha már elvesztettük a fonalat. Megérteni majd megértjük legközelebb, nem igaz?

Nagyon nehéz úgy részletekbe bocsátkoznom, hogy nem kezdek el spoilerezni. Egy apró poént sem akarok elárulni, de komolyan beszéltem néhány bekezdéssel ezelőtt: a film bármelyik aspektusára koncentrálunk, zenére, egy-egy színészre, a képi világra, nem fogunk csalódni.

Lehet, hogy nem mindenkinek lesz az évtized legjobb filmje, de egyetértek azokkal, akik úgy gondolják, ez épp olyan mérföldkő lesz a filmkészítésben, mint a Mátrix volt tíz éve. Sokan fogják másolni, utánozni, parodizálni. Ezennel kérek mindenkit arra: még azelőtt nézze meg az eredetit, mielőtt ez elkezdődne.

Nem fogjuk megbánni.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s