A lovagok, akik azt mondják: “Bazmeg”

Általános

(A címet pofátlanul innen loptam.)

No, kérem, itthon is elkezdtek a trónok harcolni – de legalábbis mocorogni, hogy harcállásba kászálódjanak. Megvártam a részletesebb gondolatokkal a premiert, de közben persze rájöttem, hogy van pár észrevételem, ami már a második résszel is számol. Igyekszem spoilermentesen írni.

Na jó, az elején gyorsan hadd szögezzek le valamit a cliffhangerrel kapcsolatban azok számára, akik nem olvasták a regényt. Az, hogy a kamera eltakarásával fejeződik be a rész, nem azt jelenti, hogy zuhanás közben jön egy tündérunikornis, és megmenti szereplőnket. Ő ott a földdel találkozik. Leesett. Le van esve. Remélem, ezzel nem lőttem le semmilyen poént. Martin bácsi így operál.

Egyébiránt mókás: a nyolcszáz oldalas regényt ugye tíz részben prezentálják. Megnéztem oldalszámra, hogy hol vannak az epizódhatárok –  első rész: 85. oldal, második rész: 165. oldal. Ügyes, ügyes. Martin szerkesztésmódjára jellemző egyébként, hogy mindegyik fejezet, de tényleg, mindegyik átkozott fejezet cliffhangerrel ér véget, így könnyű lesz fenntartani az érdeklődést.

Sarah Connor! Megint nem? Damn...

Kérdésem van, új nézők: sikerült befogadni, hogy ki kicsoda? Hogy ki milyen kapcsolatban áll a többiekkel? Bónuszpontért: hogy kit hogy hívnak? Ez trükkös, mert vannak fontos karakterek (Theon Greyjoy, akit mellőznék, ha nem szólalna meg, és el sem hiszem, de Cersei, a királynő maga), akiknek nemes egyszerűséggel nem hangzik el a neve. Értem én, hogy nem lehet mindent egyszerre lenyomni a néző torkán, de a királynőt azért tán csak kiemelhettük volna a tömegből? Mikor a második rész végén egy szereplő felállt, és közölt valami nagyon fontosat,  amire a főszereplők hevesen bólogattak, én is bólogattam, persze. De közben egy dolog járt a fejemben: hát te ki a vér vagy? Nem tudom, az újakat viszi-e el annyira az események sodra, hogy egy-egy ilyen névtelen senki ne tűnjön fel, de később muszáj lesz őket megnevezni.

Apropó, az események sodra. Szintén más lesz a véleményem,  mint a friss húsnak, de nekem picit elsietettnek tűnt néhány dolog. Épp, hogy csak egy hajszállal. Persze, nyolcvan oldal alatt van szépen idő elidőzni a három (sőt, a regényben csak két) helyszínen, barangolni, gondolkodni. Nyugi van. Itt pedig hatvan perc alatt el kell érni oda, ahova el kell érni, nincs mese. Ilyesmi egyébként a rémfarkasok szereplése is. A könyvben amint megtalálják őket, szerves részei lesznek a gyerekek életének. Itt? Hát, van rájuk tett megjegyzés („de gyorsan nőnek”), és ott üldögélnek a háttérben néhány jelenetben, de ha csak annyit elmondanak pluszban, hogy a farkasok hasonlóan viselkednek, mint a gazdájuk, ls milyen szoros kötődés alakult ki közöttük, már boldogabb vagyok. Persze cserébe viszont kapunk hatvan olyan percet, amiben minden kép mond valamit, ha csak a környezetet hivatott bemutatni, akkor is. Valaé-valaé, ná ne?

Conan! Háromból semmi? Mi van velem?

El sem hiszem, hogy ennyit tudok sírni egy sorozatról, ami ezeket a szőrszálhasogatásokat leszámítva lenyűgözően jó. A főcím a maga megelevenedő térképével és tökéletes hangulatalapozó zenéjével olyan erős, olyan aprólékos, hogy a netre felkerült verziót újra- és újranézem, mert csak. A színészek mindent beleadnak, a világ pedig csodaszép, és másodszorra (meg majd harmadszorra, negyedszerre, huszadszorra) már bátran lehet elkalandozni egy-egy eddig elsikkadt díszletet, jelmezt, vagy akár arcrezdülést felfedezni és ízlelgetni. Ahogy Jaime kimondja: „The things I do for love”, külön oktatni lehetne.

Meg ezenkívül úgy nagyjából mindent, amit ezzel a sorozattal véghezvittek a készítők. Ennyi rajongás, elhivatottság, és az eredetivel szemben mutatott alázattényleg minden elismerét megérdemel. És hogy még mi lesz itt…

A képek a http://gameofthrones.hbo.hu-ról származnak

Reklámok

A lovagok, akik azt mondják: “Bazmeg”” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Sipi

  Ha már így meg lettem szólítva: igen, minden teljesen követhetőnek tűnik, bár rengeteg részlettel kapcsolatban halvány fogalmam sincs, hogy mi lehet. (pl. “az eskü”, White Walkers stb.) Nyilván mindenre fény derül, úgyhogy izgulni nem kell, csak pontosan olyan, amilyennek egy ennyire komplex világot elénk varázsoló sorozat első része kell, hogy legyen. Természetesen szereplők közül jó, ha hármat meg tudok nevezni 🙂

 2. LükeÚr

  Amit én kifejezetten pozitívan élek meg az az, hogy – habár az első kötetben még viszonylag szűk volt a karakter-szemszögek száma – kifejezetten a karaktereknek és a szituációknak megfelelően oldottak meg kevésbé fontos jeleneteket. Cersei és Joffrey vagy Jaime és Jory Cassel (vagy épp Hugo és Jory) beszélgetése például 10/10-ben el van találva.
  Emellett mi is hasonlóan nézzük, párban és aki nem olvasta, csak egy-egy szereplőt nem tud hova tenni, de alapvetően követni tudja nagyon jól a sztorit – plusz pont.
  Két kritikát fogalmaztak meg a legutóbbi résszel kapcsolatban (és szerintem nem leszek spoileres)
  – hogy a mellékhelyszínekre annyira nem ügyeltek (ami szerintem nem állja a helyét, másodszorra is szép volt a lovagi torna, ügyeltek arra is, hogy a mellékszereplők is a helyükön legyenek). Szerintem nagyobb baj a statisztákkal van, akiken nem igazán látszik, hogy kaptak volna bármilyen utasítást (vagy hogy azokat betartanák – hehe, betartanak a rendezőnek)
  – és hogy eddig egy nagy történelemlecke volt (főleg a 4. rész). ez viszont egy ilyen kidolgozott KÖZELMÚLTTAL (mert ugye nem a mitológiát fejtik ki, istenekről, mágiáról még alig hallottunk) megkerülhetetlen.
  na mindegy, kijött belőlem, de szívesen látok még a témáról cikkeket, kedves Bik… izé, Rén:)

 3. LükeÚr

  egyébként nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom
  – a White Walkers volt az elején a kékszemű cucc
  – az eskü meg amiről Benjen beszélt folyton, hogy cölibátus stbstb

 4. dangerouswaters

  Hát, a Starkokat felismerem, a királyné pereputtya egyelőre “gonosz vérfertőző szőkék” néven fut nálam, a dekadens trónfosztott páros “fehérhajúék”, a barbár meg “Attila Sandokan”.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s