Whosvét

Általános

Az idei húsvét szombatja nem csak sonkát ígér, a mai nappal indítja minden idők legrégebben futó sorozata, a Doctor Who 6. évadját. De ki is ez a Doktor egyáltalán? Érdemes nézni az ő kalandjait? Tavalyelőtt még nem egy másik figura volt a Doktor? És különben is, hat évaddal a legöregebb sorozat? Mi folyik itt?

A sztori majd’ ötven éve kezdődik, 1963-ban, amikor a Doctor Who első részét leadták Angliában. A sorozat hamar igen népszerűvé vált, és ezután huszonhat (!) évet élt meg megszakítás nélkül. Ezt követte hosszas szünet, egy tévéfilm, kínos csend a tévéfilm után, majd 2005-ben a sorozat újraélesztése, és ismételt sikere. Így hát nézőpont kérdése, hogy az új évad a hatodik, vagy harminckettedik.

És valóban, a Doktor két éve még más arcot viselt. A karakter ugyanis gyakorlatilag halhatatlan, az utolsó pillanatban teljes testét (és ezzel személyiségét) regenerálja. Így hát a mostani Doktor e néven a tizenegyedik, hiába ugyanaz az ember, mint hatvanháromban. Bocsánat, embert mondtam? Nem ember, Időúr, akinek a birtokában van egy olyan masina, ami időben és térben bárhová el tudja vinni. Bárhová. A legjobb sztorialap, amit ki lehet találni, hisz így az íróknak semmiféle megkötésük nincs, milyen történetet akarnak elmesélni.1

A tizenegy Doktor

A Doktor egyéni történelmébe nem szeretnék ehelyütt belemenni, egyrészt, mert nincs háromezer oldalam megírni, másrészt, mert vannak sokkal jobb források, mint én.2 Nézői szempontból szeretném megközelíteni a sorozatot. Először is: honnan érdemes kezdeni a sorozatot? Masszív ez a több, mint harminc évnyi anyag, plusz a regények, plusz a hangoskönyvek, amik elvileg mind-mind a Who-kánon3 részei!

Nos, jó csatlakozópont az új nézőknek az új sorozat első része („Rose”). Mindent közöl az újakkal, megalapozza a Doktor karakterét, felvezetve az akkor legmeghatározóbb aspektusait. Ezzel akár egyidőben elkezdhetjük nézni a sorozatot az ötödik évadtól („The Eleventh Hour”), ekkor ugyanis új Doktor, új utastárs, új vezető író4, új mindenki került képbe, és az eltelt egy év alatt egyszer sem volt olyan, hogy az elmúlt négy (és fél, de ebbe most ne menjünk bele, magától értetődő lesz) évre utalást tettek volna. Maga a rész pedig szerintem erősebb bemutatkozó, mint a „Rose”.

Aztán eljön a pillanat, amikor ez már nem lesz elég. Annyit beszélnek elmúlt kalandokról, a felbukkanó régi ismerősök5 és ellenségek addig piszkálják az ember csőrét, míg először csak utánaolvasgat, bármikor abba tudja hagyni, nem függőség ez, ugyan, de egy idő után elképzelni már nem elég. Meg kell nézni egy régi részt. De huszonhat év nagyon sok.

Bowties are cool.

A régi részekkel kapcsolatban egy dologra kell felkészülni. Magától értetődőnek tűnik, ha kimondom: régiek. Ez nem csak azt jelenti, hogy fekete-fehérben indult a sorozat, hogy a különleges effektusok finoman szólva kevéssé meggyőzőek, mert ezeket sokkal könnyebben elnézi az ember. A legfontosabb dolog, hogy ezek a részek a mi ízlésünknek első blikkre elkerülhetetlenül lassúak. A történetek húszperces részekre voltak lebontva, legtöbbször négy, de kivételes esetben akár tíz részen keresztül bontogatva a fonalat. A kényelmesebb tempó pedig – mikor történik már VALAMI – könnyen eltántoríthatja a nézőt. Azt tanácsolom, először két résznél többet egyhuzamban ne próbáljunk meg megnézni, és sokkal könnyebben átszokunk.

Érdemes elsőként itt is megtekintenünk a legelső epizódot („An Unearthly Child”), mert nagyon szép rejtélyt épít a Doktor figurája köré. Ha be akarjuk fejezni a történetet, készüljünk fel ősemberek magasröptű vitáira, és a jelenetre, amiben a Doktor megölne valakit, de a társai megállítják.6 Ezután pedig egyéni ízlés szerint érdemes kedvenc doktort és kedvenc epizódokat keresni. A legnépszerűbb időszaka a sorozatnak a negyedik Doktor idején volt, ekkor kapták a legtöbb pénzt is a készítők, így az effektekre sem lehet panasz – a kor szabványaihoz mérten, persze. És ebben az érában volt az epizód, amit Douglas Adams írt.

A mostani évadban pedig lesz egy, ami Neil Gaiman tollából származik. Ha másért nem, hát emiatt érdemes a környékére nézni.7

1 Persze a sorozatnak van egy alaphangulata: minden részben ott van a felfedezés öröme, és az, hogy a Doktor legtöbbször „többet ésszel, mint erővel”-alapon győzedelmeskedik. Meg mostanában minden tele van szórva Dalekekkel.
2 A http://tardis.wikia.com, például.
3Már ha van ilyen, de ez messze vezet.
4 Steven Moffat, akit a Sherlockból és a Couplingből ismerhetünk. Zseni.
5 Nyugodj békében, Sarah Jane.
6 Az első Doktor meglepő mai szemmel nézve. Önző, kegyetlen, lenézi az embereket. A mai Doktorok épp azért olyanok, amilyenek, mert az első inkarnációt az emberek segítették hozzá, hogy jobb emberek, izé, időurak legyenek.
7 Ha nem vált volna világossá, szerintem másért is érdemes. Az egyik legjobb sorozat, amit a mai televíziózás kínálni tud.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s