Eddard Problémája

Általános

A cikk egész kötetnyi/évadnyi élményt elrontani képes spoilerre épül. Elolvasása csak a történet ismeretében ajánlott.

A Trónok Harca egyik legjobb húzása, hogy nézőponti karakterek sokaságát vonultatja fel. És míg valójában az egész kötet egy nagy sztori prológusaként fogható fel, van egy történet, ami az első oldaltól beindul – talán nem voltam egyedül, mikor a kötetet először Eddard-bullshit-bullshit-Eddard alapon olvastam. Minden további esemény hozzá viszonyul, még Daenerysé is, hisz ő a nomádokat az éppen gyakorlatilag Ned által irányított királyság ellen készül vezetni. És rendíthetetlenül meg vagyunk győződve róla, hogy Stark az az ember, aki meg tudja változtatni a világot.

Hopsz.

Eddard karaktere csúnyán becsapdázza az olvasót. Minden elvárásunk rá épül, és ahogy a kötet során egyre több akadállyal kerül szembe, csak még jobban szorítunk neki. Ő a mi hősünk. És ez az, amiért meg kell halnia. A kivégzéssel ugyanis nem csak egy szeretett karaktert veszítünk el – elveszítjük a történet főszereplőjét, és nincs, ki a helyére lépjen. Martin ezzel kirántja alólunk a talajt. Neddel a hős főszereplő, mint koncepció hal meg. Ettől a pillanattól kezdve a történetnek nincs főhőse, vagy csak főhősei vannak, ahogy tetszik. Sőt, bizonyos tekintetben, Starkkal együtt az olvasót is megöli a szerző. Amikor azt feltételezzük, hogy győzni fog, ugyanabba a hibába esünk, mint Eddard. Ez a gondolkodásmód pedig nem csak szereplői, de olvasói szinten, életképtelen ebben a történetben.

Martin az első kötetben nem csak a világot építi fel, nem csak az eseményeket kezdi el görgetni. Ned története egy nagy tanmese, a karakter metatextuális szerepe pedig paradox módon  az, hogy megmutassa, a továbbiakban nincs, és nem is lehet szerepe. Amikor utolsó cselekedetével hajlandó feladni az elveit, már túl késő számára, de van, aki még változtathat a hozzáállásán – az olvasó. Nem csak egy lenyűgöző felütést kapunk, a sorok között egyből mellékelve van a használati utasítás arra, hogyan is kell olvasni a könyveket.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s