Helyreigazítás

Általános

Megkövetem James Bondot: valótlanságokat terjesztettem a kedvenc italáról.

“Felrázva, nem keverve” – szól a híres mondat. De miért felrázva? Nos, a keveréshez egy erre speciálisan kialakított kanalat használnak, így nem törik össze a jég, míg ha rázzák az italt, a jég természetesen széttörik, és elkeveredik az itallal. Így – gondoltam én  – Bond gyenge, vizezett italt kér. Biztos, mert nem akar nagyon berúgni egy fontos küldetés közben, vagy csupán így akar kilógni a fogyasztók tömegéből. Még maga az amerikai elnök, Josiah Bartlet is megerősítette a véleményem:

Tévedtünk, mindketten, Jed és én. És a hiba feloldása még logikus is, persze hogy az, de amikor okosnak hiszi magát az ember, akkor nem érdekli a nyilvánvaló. A vodka martiniben ugyanis van… vodka. A vodkát pedig gyakran (Bond idejében a mainál is gyakrabban) burgonyából készítették, ami más italokkal nehezen vegyülő, olajos minőséget adott a kész szesznek. Az, hogy felrázzák, eloszlatja a vodkát a koktélban, és egyenletesebb, simább ital a végeredmény. Fleming is csak így itta az italát, és ezt kölcsönözte karakterének.

Így hát, kedves vodka-martini, kedves James Bond, ezúton kérek bocsánatot. Egészségünkre!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s